Inlägget uppdaterat efterhand, senaste uppdatering från juli 2018. Grävningarna är avslutade i hela området! Låt stakkäpparna stå tills vi lämnar klartecken, de är till hjälp för den GPS-inmätning som tillhör dokumentationen av nätet.
Generellt har fibern dragits längs byvägarna. En viktig sak: du ansvarar själv för att den som gräver har rätt information om vad som finns i marken på din tomt.
Fiberkabeln förläggs på cirka 30-40 centimeteters djup på tomtmark. Kolla upp följande t ex:
- Inkommande el
- Inomgårdskabel, har ni dragit ström till vedbon, t ex?
- Sommarvatten som ligger ytligare än vanligt V/A
- Infiltration
- Jord/bergvärme
- Robotgräsklippare mm
Hur markerar jag var fibern ska läggas ner?
- Med en papptallrik på husväggen där den ska dras in
- Med en stakkäpp vid vägen, märkt med ditt husnummer
- Med minst en stakkäpp emellan väggen och vägen, fler om det behövs rundas något särskilt
- Stakkäppar finns att hämta hos byombuden, just nu finns bland annat upplag i Stavre hos Roger Larsson nedanför Stavrebagarn, Stavre 160.
OBS – grävaren gör bara grov återställning. Återplantering av gräs osv svarar medlemmarna för själva. Kom ihåg att varje medlem förbundit sig till tre arbetsdagar för fiberns räkning – hjälp gärna till om du har möjlighet.
Vad ska jag göra sedan? (Eller vad borde jag ha gjort för länge sedan?)
- Du ansvarar för håltagning själv (och därmed behöver inte någon installatör gå in hemma hos dig. Smidigt!) Hålet ska ha en innerdiameter på minst 10 mm, och det är bra om du trär i ett rör, allrahelst om det är spånisolering. Sedan ska du montera en inkopplingsdosa utomhus och ett fiberuttag inomhus. Detta måste vara gjort för att vi ska kunna blåsa och svetsa (två olika moment). Nästa utrustning som ska till är en medieomvandlare, och till den krävs det ström, precis som till den sista delen av apparaturen; routern. Byombuden delar ut utrustningen efterhand.
Installation av fibern sker i två steg; fibern blåses in i slangen till ditt hus, och för att det ska fungera måste slangens ändstump vara åtkomlig. Har du hittat på någon egen lösning och dragit in slangen måste du höra av dig med instruktioner om hur blåsarna kommer åt änden. Sedan kommer svetsningen där dina boxar ska vara på plats för att fibertrådarna ska kunna svetsas ihop. Fastigheter med två anslutningar där nummer två ska vara på en övervåning; kontakta byombud eller styrelse! Svetsarna jobbar inte på stege utan väljer en annan lösning för att slippa placera aktiv utrustning över marknivå.
Tusen frågor? Mejla till [email protected] eller kontakta byombud/styrelse:
Hannåsen/Binnäset: Mats Eriksson (070-5756959) och Birgith Haraldsson (0730-569406)
Grimnäs/Ystasjön: Tomas Brykt (070-2273369)
Mälgåsen, Mälgsand: PO Mellgren (070-6208167)
Stavre: Roger Larsson (070-3695030) och Tobias Sjölander (070-6605423)
Stensmyran, Ån, Mordviken: Ante Osterling (070-3034697)