Frågor och svar

Vad kostar det att ansluta sig? I vår budget ligger den uppskattade kostnaden per anslutning på strax under 35 000 kronor. Vi är beviljade 50 % stöd, alltså blir varje medlems insats 17 500 kronor för den första anslutningen. (Observera att detta pris inte länge är garanterat. Kontakt oss för prisuppgift för efteranslutning)

Om jag vill ansluta flera hus/lägenheter på samma fastighet, vad kostar det? Insatsen för den första anslutningen på en fastighet är 17 500 kronor, varje anslutning på samma fastighet därefter 8 750 kronor per styck. Insatsen vill vi ha snarast, men senast när vi inleder grävningen i ditt område. Om det är ett problem, kontakta oss.

Jag vill ansluta mig i egenskap av företag, hur gör jag det? Till företag skickar vi en faktura som underlag för kapitalinsatsen. Kostnaden är inte avdragsgill och vi ska inte lägga moms på företagsanslutningarna. Där har vi haft olika uppgifter, men nu har vi dubbelkollat med Skatteverket. Meddela hur många anslutningar ni vill ha och rätt organisationsnummer, så skickar vi faktura. OBS: som företag kan du inte ta del av Telias kollektivavtal för 389 kronor i månaden. Det är alltså inte säkert att det lönar sig för den som vill låta företaget stå för fibern hemma.

Måste jag själv gräva från tomtgränsen till min husvägg? Nej, vi har planerat för att gräventreprenören gräver fram till markerad plats på husväggen. Det innebär att vi gemensamt lägger lite mer för grävningen. Men också att arbetet kan flyta på bättre. Finns både för- och nackdelar och olika föreningar väljer olika sätt.

Det är mycket pengar, 17 500 kronor. Erbjuder föreningen kredit? Nej, föreningen erbjuder inga avbetalningsplaner. Medlemmarna får själv ta ansvar för sina betalningar. Flera medlemmar har dock valt att delbetala, och det är helt okej.

Måste jag själv göra hål i väggen och installera något? Som princip ja, och det är för att inkopplingsarbetet ska flyta så smidigt som möjligt, ingen behöver gå in i ditt hus. När du installerar boxarna drar du själv ut fibersvansen så att svetsarna kan jobba utifrån. Byombuden kan instruera om hur du gör. Det finns också företagare som kan göra det åt dig till en rimlig kostnad, och vi vill gärna rekommendera en lokal förmåga; Ronny Löthman på Stavre Elektronik & data, telefon 070-554 82 63!

När är det färdigt? En försiktig gissning (maj 2017): grävningen ska vara klar till årsskiftet, alltså för hela projektet inklusive stamnät etc. Blåsningen av fibertrådarna påbörjas under hösten och ska vara klar sista mars 2018. Det hela kan gå både fortare och långsammare, men själva uppkopplingen ska alltså kunna påbörjas under vårvintern 2018. Vi har sett att flera föreningar haft problem med den delen och kommunikationen med Telia, men förhoppningen är att den tidsplanen ska hålla. Med reservation för problem som vi inte kan förutse i dagsläget. Ett sätt att snabba på processen: se till att installera inkopplingsdosa och fiberuttag så snart du har fått utrustningen och vet att grävningen funkar som du tänkt! Uppdatering: grävningen ör avslutad (juni 2018) men inga klara prognoser. Tyvärr!

Vad är skillnaden mellan öppen fiber och kollektivavtal? Öppen fiber fyller du själv med tjänster från vilken leverantör du vill. Kollektivavtalet är ett paket som du köper via föreningen, med Telia som tjänsteleverantör.

Vad ingår i Telias erbjudande om kollektivavtal? Fri surf i hastigheten 100MB upp och ner, fast telefon och kanalpaketet Lagom (samt router). Tevepaketet varierar i innehåll, men de vanligaste kanalerna finns alltid med. Bindningstid och fast pris i fem år från föreningens inkopplingsdatum, 389 kr per månad. Kan överlåtas till ny ägare, men inte sägas upp annat än vid dödsfall/avflyttning och det tar omkring sex månader och kostar en slant. Föreningen fakturerar endast via epost, i förväg, med 30 dagars betalningstid.

Varför skall jag ansluta mig, jag använder inte ens internet idag! Det befintliga kopparnätet kommer att avvecklas, så din fasta telefon kommer ersättas av en mobil uppkoppling. Än så länge funkar det i större delen av E14 Fibers område, men även för oss kommer det förr eller senare att försvinna. Med fiber får du en stabil anslutning som ligger i backen och är vädersäker. Och du kanske vill sälja en vacker dag?

Kommer man att kunna ansluta sig senare? Ja, det kan du troligtvis göra, men när väl nätet är byggt är den enda garantin att det kommer att bli dyrare än om du går med under projekttiden.

Men är inte mobilt bredband det som kommer gälla i framtiden? Mobilt bredband är ett bra komplement. Men även om du kan få en hastighet på uppemot 100 Mbit/s via 4G så delar du kapacitet med alla andra som ansluter till samma mast. Och det kommer alltid att variera. Med fibern vet du vad du får och vad du betalar för.

Titta också på kostnaderna; med fiber erbjuds användarna idag sk triple-play, ett basutbud tevekanaler, fast telefoni och 100 MB surfhastighet utan begränsning för under 400 kronor i månaden. Vad betalar du för motsvarande tjänster idag?

Är det inte hemskt orättvist att vi på landsbygden måste betala vår fiber själv, när bekanta i stan får det automatiskt? Jo, det kan man verkligen tycka, men helt krasst; ingen får sin fiberanslutning gratis. De företag som erbjuder fiber i städerna tar ut investeringen på hyran eller via abonnemangsavgifterna. Faktum är att det kan bli billigare för oss på landsbygden eftersom vi beviljats bidrag och jobbar (väldigt mycket) ideellt. Orättvisan består kanske mest i att vi tvingas jobba med administration av EU-projekt och miljonbygge med ideella krafter, och generellt upplever att det är de statliga instanserna som är jobbigast att hantera. Till exempel är den enda markägare som inte avstår från sk intrångsersättning statliga Trafikverket. Jättetrist! Det är dock en politisk fråga på högsta nivå, som vi kommer att följa upp när vi väl är klara med vårt miljonbygge.

Det här låter bra. Hur gör jag för att ansluta min fastighet? Det första är att du behöver göra är att höra av dig. Helst igår!

Hur funkar medlemskapet? Medlemskapet visar att du är intresserad av att ansluta din fastighet till fibernätet men är inte en bindande anmälan. En bindande beställning gör du i och med att du betalar din insats och skriver på avtalet med föreningen. Medlemskapet överlåter du sedan till nästkommande ägare.

Jag vill vänta lite och se vad som händer. Vänta inte. Vi kan inte längre lova den solidariska anslutningsavgiften. Eventuella efteranslutningar får inte del av bidraget på 50 % ifrån Jordbruksverket. Anslutningarna kostar alltså i snitt 35 000 kronor, enligt vår ursprungliga budget.

Jag har minsann inte hört något om det här, varför det? Styrelsen och byombuden har gjort sitt bästa för att nå alla fastighetsägare, men vi är medvetna om att vi kan ha missat någon pga t ex ägarbyten. Vårt projekt startade för sex år sedan så mycket kan ha hänt. Och, vi är inte ett företag eller en myndighet, vi jobbar ideellt.

Det kan vara bra att tänka på att ingen är skyldig att erbjuda dig fiber, det ligger på ditt eget ansvar att ta reda på vilka möjligheter du har och fatta dina egna beslut. Vill du veta mer, kontakta oss!

Vi kan heller inte ta ansvar för medlemmar som inte svarar på mejl, inte lämnar adressändring, inte betalar den årliga medlemsavgiften och anslutningsinsatsen etc. Vi försöker att inte tappa någon, men återigen – kontakta oss om du har frågor!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s