Jag har precis köpt en fastighet i området som inte har fiberanslutning, hur gör jag?
Föreningen har byggt färdigt nätet och har överlåtit driften till Skanova/Telia. Under 2022 kommer inga efteranslutningar att göras i föreningens regi. Vill du ha en anslutning nu hänvisar vi direkt till Telia. (Länk med instruktioner kommer, vi väntar på bekräftelse om hur det görs smidigast.)
Inför barmarksäsongen 2023 kan det bli aktuellt med ett uppsamlingsheat i föreningens regi. Om du är intresserad kan du mejla till föreningen senast 28 februari 2023. Är det tillräckligt många anmälda kommer styrelsen ta in offerter från de gamla entreprenörerna, under förutsättning att vi kommer överens med Skanova/Telia.
Jag vill byta tjänsteavtal, hur gör jag?
Kontakta ordförande Mats!
Frågor om utbyggnaden nedan, alltså gamla frågor och svar:
Vad kostar det att ansluta sig? I vår ursprungsbudget ligger den uppskattade kostnaden per anslutning på strax under 35 000 kronor. Vi är beviljade 50 % stöd, alltså blir varje medlems insats 17 500 kronor för den första anslutningen. (Observera att detta pris inte länge gäller. Kontakt oss för individuell prisuppgift för efteranslutning)
Om jag vill ansluta flera hus/lägenheter på samma fastighet, vad kostar det? Insatsen för den första anslutningen på en fastighet är 17 500 kronor, varje anslutning på samma fastighet därefter 8 750 kronor per styck. (Samma som ovan, kontakta oss för prisuppgift.)
Jag vill ansluta mig i egenskap av företag, hur gör jag det? Till företag skickar vi en faktura som underlag för kapitalinsatsen. Kostnaden är inte avdragsgill och vi ska inte lägga moms på företagsanslutningarna. OBS: har du betalat som företag kan du inte ta del av Telias kollektivavtal för 389 kronor i månaden. Det är alltså inte säkert att det lönar sig för den som vill låta företaget stå för fibern hemma.
Måste jag själv gräva från tomtgränsen till min husvägg? Nej, vi lät entreprenören gräver fram till markerad plats på husväggen. Det innebär att vi gemensamt lägger lite mer för grävningen. Men också att arbetet kan flyta på bättre. Finns både för- och nackdelar och olika föreningar väljer olika sätt.
Det är mycket pengar, 17 500 kronor. Erbjuder föreningen kredit? Nej, föreningen erbjuder inga avbetalningsplaner, medlemmarna får själv ta ansvar för sina betalningar. Vi kommer dock att kräva in pengarna, om det blir via något inkassoföretag eller ej kommer styrelsen besluta.
Måste jag själv göra hål i väggen och installera något? Som princip ja, och det är för att inkopplingsarbetet ska flyta så smidigt som möjligt, ingen behöver gå in i ditt hus. När du installerar boxarna drar du själv ut fibersvansen så att svetsarna kan jobba utifrån. Byombuden kan instruera om hur du gör. Det finns också företagare som kan göra det åt dig till en rimlig kostnad, och vi vill gärna rekommendera en lokal förmåga; Ronny Löthman på Stavre Elektronik & data, telefon 070-554 82 63!
Vad är skillnaden mellan öppen fiber och kollektivavtal? Öppen fiber fyller du själv med tjänster från vilken leverantör du vill. Kollektivavtalet är ett paket som du köper via föreningen, med Telia som tjänsteleverantör.
Vad ingår i Telias erbjudande om kollektivavtal? Fri surf i hastigheten 100MB upp och ner, fast telefon och kanalpaketet Lagom (samt router och två teveboxar). Tevepaketet varierar i innehåll, men de vanligaste kanalerna finns alltid med. Bindningstid och fast pris i fem år från föreningens inkopplingsdatum, 389 kr per månad. Kan överlåtas till ny ägare, men inte sägas upp annat än vid dödsfall/avflyttning, det tar omkring sex månader och kostar en slant. Föreningen fakturerar inledningsvis endast via epost, i förväg, med 30 dagars betalningstid.
Varför skall jag ansluta mig, jag använder inte ens internet idag! Det befintliga kopparnätet kommer att avvecklas, så din fasta telefon kommer ersättas av en mobil uppkoppling. Än så länge funkar det i större delen av E14 Fibers område, men även för oss kommer det förr eller senare att försvinna. Med fiber får du en stabil anslutning som ligger i backen och är vädersäker. Och du kanske vill sälja en vacker dag?
Kommer man att kunna ansluta sig senare? Ja, det kan du göra, men när nätet nu är byggt är den enda garantin att det kommer att bli dyrare än för den som gick med under projekttiden.
Men är inte mobilt bredband det som kommer gälla i framtiden? Mobilt bredband är ett bra komplement. Men även om du kan få en hastighet på uppemot 100 Mbit/s via 4G så delar du kapacitet med alla andra som ansluter till samma mast. Och det kommer alltid att variera. Med fibern vet du vad du får och vad du betalar för.
Titta också på kostnaderna; med fiber erbjuds användarna idag sk triple-play, ett basutbud tevekanaler, fast telefoni och 100 MB surfhastighet utan begränsning för under 400 kronor i månaden. Vad betalar du för motsvarande tjänster idag?
Är det inte hemskt orättvist att vi på landsbygden måste betala vår fiber själv, när bekanta i stan får det automatiskt? Jo, det kan man verkligen tycka, men helt krasst; ingen får sin fiberanslutning gratis. De företag som erbjuder fiber i städerna tar ut investeringen på hyran eller via abonnemangsavgifterna. Faktum är att det ofta blir billigare för landsbygden eftersom vi beviljats bidrag och jobbar (tyvärr väldigt mycket) ideellt.
Orättvisan består mest i att vi med ideella krafter tvingats driva detta EU-projekt och miljonbygge, och generellt upplever att både statliga instanser och entreprenörer är besvärliga att jobba med. Till exempel är den enda markägare som inte avstår från sk intrångsersättning statliga Trafikverket. Jättetrist! Det är dock en politisk fråga på högsta nivå, som vi har följt upp genom att träffa en av länets riksdagsledamöter.
Hur funkar medlemskapet? Medlemskap i föreningen är en förutsättning för anslutning, men förpliktar inte till något mer än en prisuppgift. En bindande beställning gör du först i och med att du skriver på anslutningsavtalet med föreningen – och det går inte att backa på när installationen väl är gjord. Både medlemskap och eventuellt kollektivavtal kan överlåtas till nästa ägare.
Jag har minsann inte hört något om det här, varför det? Styrelsen och byombuden har gjort sitt bästa för att nå alla fastighetsägare, men vi är medvetna om att vi kan ha missat någon pga t ex ägarbyten. Vårt projekt startade ju 2012, så mycket kan ha hänt. Och, vi är inte ett företag eller en myndighet, vi jobbar ideellt.
Det kan vara bra att tänka på att ingen är skyldig att erbjuda dig fiber, det ligger på ditt eget ansvar att ta reda på vilka möjligheter du har och fatta dina egna beslut.
Vi kan inte ta ansvar för medlemmar som inte svarar på mejl, inte lämnar adressändring, inte betalar den årliga medlemsavgiften och anslutningsinsatsen, som sitter med dubbla tjänsteavtal etc. Vi försöker att inte tappa någon, men återigen – kontakta oss om du har frågor!