Projektekonomi

Vi har fått frågor om hur det ser ut ekonomiskt för projektet. Såhär ligger det till: vi gjorde en budget med hjälp av ByNet, som vi hade som underlag för ansökan när den senast justerades hösten 2015 och första månaderna 2016. Efter beslutet gjorde vi upphandlingar som låg inom ramen för den tänkta budgeten. Totalt räknar vi med en kostnad på cirka 7,5 miljoner kronor, där vi får bidrag med 50 % av den faktiska kostnaden.

När vi färdigställde upphandlingarna, dvs juli 2016, bad vi att få in anslutningsinsatserna från medlemmarna för möjliggöra en byggstart under hösten. Strax därefter dök möjligheten till samförläggning med Skanova upp och styrelsen valde att ta den av två anledningar. Dels för att det är direkt ekonomiskt smart för projektet, dels för att det är samhällsekonomiskt smart att samförlägga.

Den ekonomiska fördelen ligger dels i de kilometer som vi lägger deras och våra slangar i samma schakt. Det blir inte riktigt hela vägen mellan Gällö och Stensmyran, eftersom vi t ex behöver gå igenom byarna och de vill hålla sig på samma sida om järnvägen och generellt norr om E14. Men ungefär hälften av deras 18 km ligger vi i samma schakt och delar på grävkostnaden.

Sedan får vi i och med samförläggningen fri tillgång till Skanovas befintliga övergångar genom E14 och järnvägen, och dessutom en bättre möjlighet att ta oss över Gimån. Kostnaderna för den typen av tryckningar med tillstånd och genomförande har varit en ganska tung post i budgeten på grund av hur vi bor, så varje utebliven tryckning påverkar ekonomin till det bättre. Vi har också kommit undan i stort sett all sjökabel som var planerat från början.

Så hur mycket billigare blir det med samförläggningen? Hur mycket tjänar varje medlem? Det kommer vi aldrig få reda på. Vi har gjort en budget på byggprojekt med ett hypotetiskt nät, med ett hypotetiskt antal anslutningar. Om den kalkylen hade hållit vet vi inte. I slutändan kommer vi att sitta med ett faktiskt nät, byggt med bättre planeringsförutsättningar och ett faktiskt antal anslutningar som delar på kostnaden.

Styrelsens bedömning är att samförläggningen avsevärt förbättrar ekonomin för projektet, och även om vi inte kan sätta någon prislapp på det är vi trygga i det beslut vi fattade, även om det innebar en försening av byggstarten.

Hör gärna av er om ni vill veta mer! Mejla funkar bäst: e14fiber@outlook.com

Hälsningar från styrelsen genom sekreterare Anna Lu i Stavre och ordförande Mats i Hannåsen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s